L karnitin minden szervben megtalálható

Az L-karnitin minden szervben megtalálható. A legnagyobb mennyiségben ott van, ahol a legnagyobb energiafelhasználás történik az izomban. Az lkarnitin elengedhetetlenül szükséges az energiatermeléshez, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez.

L-karnitin a májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10 %-a. Táplálék útján kell a többit a szervezetünkbe juttatni. A gyerekek szervezete csak tizenöt éves kora után képes l-karnitint szintetizálni. A gyerekek táplálása az egészséges növekedés érdekében nagyobb odafigyelést igényel.

energikussag.jpg

L-karnitin szükséges a szervezetünkben lejátszódó anyagcsere és energiaszolgáltató folyamatokhoz, számos szívműködési zavar megelőzéséhez, az öregségi folyamatok késleltetéséhez, a férfi reproduktív kapacitás növeléséhez, az immunrendszer erősítéséhez, a vér oxigenizációjához, számos érbetegség megelőzéséhez, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek prevenciójában. Testünk 20 - 25 g karnitint tartalmaz. A napi szükséglet 200-500 mg.

Fizikai terhelés hatására, különböző egészségügyi problémák esetén, stresszhelyzetben, intenzív edzésprogram alatt sokszorosára emelkedik az l karnitin igény.