Mi az L-karnitin?
Az l-karnitin egy nitrogén tartalmú vegyület, a zsírsavak mitokondriumba szállítását végzi, nélkülözhetetlen a hosszú szénláncú zsírsavak szállításában. Az ember képes az l-karnitin előállítására, bioszintetikus úton lízinből és metioninból képződik, amihez 6 lényeges tápanyagra van szükség, hogy szintetizálni lehessen.
Az l-karnitin molekulákat főleg a lízin képezi, aminek a hőtűrő képessége alacsony, a sütés, főzés, pirítás szétroncsolja a lízinrészarányt, ezután csekély mennyiség áll rendelkezésre az l-karnitin bioszintézishez. Az aszkorbinsav szintén lényeges alkotórész, mint a lízin, hőérzékeny, hő hatására roncsolódik. A C vitaminhiány is közvetlen l-karnitin hiányhoz vezet, amely az izomgyengeségben, kimerültségben nyilvánul meg.
Az l-karnitin legfontosabb funkciója a hosszú láncú, szabad zsírsavak oxidációja, a folyamat révén energia szabadul fel, ami a szívizom és vázizomsejtek energiaforrása.
Az l-karnitin fogyasztása növeli az aerob teljesítőképességet, javítja az állóképességet, hátráltatja a kifáradást.