L-karnitinról röviden

Az emberi szervezetek táplálkozásában létfontosságú komponens. Az L-karnitin teljes mértékben természetes anyag, ami főleg a húsokban lelhető fel, de tartalmazza a tojás és a tej is, kis mennyiségben a gyümölcsökben, olajos magvakban és a zöldségfélékben is megtalálható.

Szervezetünk energiatermeléséhez, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez elengedhetetlenül szükséges. Az L-karnitin gyakorlatilag minden szervben megtalálható, a legnagyobb mennyiség az izmokban van, ahol a legtöbb energiafelhasználás történik.

futas_lkarnitin.jpg

A májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10%-a, a többit a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. Hiánya vérszegénység, tanulási nehézségek és az immunrendszer diszfunkcióját eredményezi.

Az L-karnitin a súlyzós edzés utáni regenerálódást támogathatja, az izomsérüléseket mérsékelni tudja, ergogén hatást főleg indirekt módon, az izomsérülések enyhítésén keresztül válthat ki.

Egészségügyi problémák esetén, stresszhelyzetben, terhesség és szoptatás idején, intenzív edzésprogram alatt az L karnitinigény sokszorosára emelkedik.