Az l-karnitin szervezetünk normális életfolyamataihoz nélkülözhetetlen

Az l-karnitin szervezetünk normális életfolyamataihoz elengedhetetlenül szükséges, fontos az energiatermeléshez, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez. Gyakorlatilag minden szervben megtalálható, a legnagyobb mennyiségben ott van ahol a legnagyobb energiafelhasználás történik az izmokban.

A májban, vesében és agyban termelődik a szükséges mennyiség 10%-a, a többit a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe.

A hosszú szénláncú zsírsavak szállításában az l-karnitin nélkülözhetetlen. A zsírsavak szállítását végzi a mitokondriumokba, így segíti a zsírégetést. Megtalálható a szív és a vázizomzatban is.

A szív energiafelhasználásának 60%-át zsírok fedezik, és a szervezet más részeiben a vázizomzatban, májban is jelentős a zsírbontás, zsírsav oxidáció, különösen nyugalmi állapotban, de edzett emberekben a fizikai terhelés hatására is.

ver_lugossag.jpg

Érbetegségekben, szívelégtelenségben és krónikus kimerültség idején, magas tiglicerid és koleszterin szint esetén, hiányállapotokban kifejezetten jótékony hatása van az l-karnitin kiegészítésnek.

 

Javíthatja a nitrogén egyensúlyt, kis mértékben anabolikus, fokozza a fehérje-beépülést. A súlyzós edzés utáni regenerációt segíti, enyhíti az izomszövet sérüléseit, l-karnitinnal több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására, mint anélkül.

Az l-karnitin előnyeit "élvezhetik" a potencia vagy terméketlenségi zavarral küzdők is, mivel a mellékherékben nagy koncentrációban találhatók, és jelentős szerepük van a spermiumok anyagcseréjében és érésében.