Amit az l-karnitinről tudni kell

Az l-karnitin két aminosavból képződik a lizin és a metionin, szintéziséből, amihez szükség van vasra, niacinra, B6-ra és C vitaminra, ha valamelyik összetevőből nem áll rendelkezésre elég mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég l-karnitint termelni.

Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, a szívbetegeknek és a sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük. Gyerekek nem képesek karnitint szintetizálni, ez a képesség csak 15 éves korra alakul ki, az egészséges fejlődés és növekedés érdekében sokkal jobban oda kell figyelni a gyerekek táplálkozására.

lkarnitin_tej.jpg

A vegetáriánus gyerekek táplálkozásából nem hiányozhatnak a tejtermékek a tojás, és megfontolandó a karnitinkoncentrátum adagolása is a hiánytünetek elkerülése miatt, mely vérszegénység, tanulási nehézségek és az immunrendszer diszfunkciójához vezet.

Az l-karnitin működteti azt a szállítórendszert, amelyik a zsírmolekulákat a sejtek energiaraktárába szállítja, a zsírfelhasználás teljes mértékben a karnitin mennyiségétől függ. Zsírégető hatása miatt rendkívül fontos a szervezet számára.

Fontos a szívizom számára, a növekedéshez, fejlődéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Javítja az izomzat oxigén- ellátását, szívbetegség esetén javítja a szív teljesítményét, helyreállítja a normális szívműködést, csökkenti a koszorúér elmeszesedésből származó szorító fájdalmat, ami a vér szállító- képességének csökkenéséből ered.

Az l-karnitin a súlyzós edzés utáni regenerálódást is támogathatja, az izom mikrosérüléseket mérsékelni tudja. Segít a potencia és termékenységi problémák kezelésében.