L- karnitin segítségével egészséges testsúlyt alakíthatunk ki

Az l-karnitin egy aminosav származék, élettanilag igen fontos anyag. A szervezetben biokémiai úton is képződik, megjelenését tekintve, fehér kristályos anyag.

L-karnitin az energiatermeléshez, a zsíranyagcsere létrejöttéhez, a szervezetünk normális életfolyamataihoz elengedhetetlenül szükséges. Megtalálható a szív és a vázizomzatban. A zsírsavak mitokondriumba szállítását végzi, segíti a zsírégetést. Javítja az izmok oxigénellátását, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban és védi az izomfehérjéket.

edzes.jpg

A szív energiafelhasználásának 60 százalékát zsírok fedezik, de a szervezet más részeiben, a vázizomzatban, májban is jelentős a zsírbontás, zsírsavoxidáció, különösen nyugalmi állapotban, de edzett emberekben a fizikai terhelés jelentős részében is. Az l-karnitin jótékony hatását klinikai kutatások igazolták a cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarok és a perifériás érbetegségek esetén.

Az l-karnitin segít a zsírok energiává alakításában, csökkenti a testzsír mennyiségét, több energiához juttatja a szervezetet, javítja az erőnlétet és az ellenállóképességet. Védi a sejtmembránt az oxidatív stressz ellen és segít számos létfontosságú fehérje membránba épülésében, késlelteti a sejtek öregedési folyamatát.

L-karnitin fokozza az aerob anyagcserét, növeli az aerob kapacitást, kíméli a glikogén raktárakat, és megköti az anyagcsere során létrejövő savakat, hiánya esetén a savakat a zsírszövet elraktározza. Az l-karnitin megfelelő szintje csökkenti a szervezet tápanyag igényét, fontos és sokrétű feladatot lát el a szervezetben. Csak megfelelő étrend és mozgás mellett tudnak beindulni ezek a kedvező folyamatok.