L-karnitin szerepe a normális életfolyamatok működésében

Az ember képes az l-karnitin előállítására, bioszintetikus úton lízinből és metioninból képződik, amihez 6 lényeges tápanyagra van szükség, hogy szintetizálni lehessen.

Az l-karnitin molekulákat főleg a lízin képezi, aminek a hőtűrő képessége alacsony, a sütés, főzés, pirítás szétroncsolja a lízin részarányt, ezután csekély mennyiség áll rendelkezésre az l-karnitin bioszintézishez. Az aszkorbinsav szintén lényeges alkotórész, mint a lízin, hőérzékeny, hő hatására roncsolódik. A C vitaminhiány is közvetlen l-karnitin hiányhoz vezet, amely az izomgyengeségben, kimerültségben nyilvánul meg.

A májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10%-a, a többit a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe.

Az l-karnitin legfontosabb funkciója a hosszú láncú, szabad zsírsavak oxidációja, a folyamat révén energia szabadul fel, ami a szívizom és vázizomsejtek energiaforrása. Az l-karnitin működteti azt a szállítórendszert, amelyik a zsírmolekulákat a sejtek energiaraktárába szállítja, a zsírfelhasználás teljes mértékben a karnitin mennyiségétől függ.

Zsírégető hatása miatt rendkívül fontos a szervezet számára. Fokozza az izmok erőnlétét, hatékonyan csökkenti az izomlázat. Az l-karnitin segít a zsírok energiává alakításában, így csökkenti a testzsír mennyiségét, ezáltal több energiához juttatja a szervezetet. Javítja az erőnlétet és az ellenálló képességet.

Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát, mivel védi a sejtmembránt az oxidatív stressz ellen, és segít számos létfontosságú fehérje membránba épülésében.

lkarnitin_edzes_3.jpg

Az l-karnitin a súlyzós edzés utáni regenerálódást is támogathatja, az izom mikrosérüléseket mérsékelni tudja. Segít a potencia és termékenységi problémák kezelésében.

Fontos a szívizom számára, a növekedéshez, fejlődéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Javítja az izomzat oxigénellátását, szívbetegség esetén javítja a szív teljesítményét, helyreállítja a normális szívműködést, csökkenti a koszorúér elmeszesedésből származó szorító fájdalmat, ami a vér szállítóképességének csökkenéséből ered.

Különböző egészségügyi problémák esetén stresszhelyzetben, intenzív edzésprogram alatt az l-karnitin igény sokszorosára emelkedhet.

Üres gyomorból szívódik fel jobban, a máj és vese által előállított karnitin a vázizomzatban raktározódik és a vizelettel ürül.

Felszívódását a nem megfelelő nagyságú, vagy idejű adagolás, a túl kevés testmozgás és a túlzott tápanyagbevitel mind gátolhatják.