L-karnitin létfontosságú a zsíranyagcsere folyamatokhoz

Az l-karnitin az emberi szervezet táplálkozásának létfontosságú komponense.

Teljes mértékben természetes anyag, főleg a húsokban lelhető fel, a tojás és a tej is tartalmazza, kis mennyiségben a gyümölcsökben, nyomokban az olajos magvakban és a zöldségekben is megtalálható.

Az l-karnitin a szervezetünk energiatermeléséhez, a megfelelő zsír- anyagcsere létrejöttéhez elengedhetetlenül szükséges. Gyakorlatilag minden szervben megtalálható, a legnagyobb mennyiségben ott van, ahol a legnagyobb energiafelhasználás van a szív és a vázizomzatban.

Az l-karnitin a májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10 százaléka. A gyerekek nem képesek szintetizálni, ez a képességük csak 15 éves korukra alakul ki, ezért táplálkozásukra nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy elkerülhessük a hiánytüneteket, melynek vérszegénység, tanulási nehézségek és immunrendszer diszfunkciója lehet.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

Az l-karnitin a szervezetünkben lejátszódó anyagcsere és energiaszolgáltató folyamataiban, számos szívműködési zavar megelőzésében, az öregedési folyamatok késleltetésében, a férfi reproduktív kapacitás növelésében és az immunrendszer erősítésében, a vér oxigenizációjában, számos érbetegség megelőzésében, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek megelőzésében direkt és indirekt hatást fejt ki.

Különböző egészségügyi problémák esetén stresszhelyzetben, intenzív edzésprogram alatt az l-karnitin igény sokszorosára emelkedhet.