L-karnitin szervezetünkben direkt és indirekt hatást fejt ki
Az L-karnitin az emberi szervezetek táplálkozásának létfontosságú komponense. Teljes mértékben természetes anyag, főleg a húsokban lelhető fel, de a tojás és tej is tartalmazza, kis mennyiségben megtalálható a gyümölcsökben, nyomokban az olajos magvakban és zöldségfélékben is.
Szervezetünk normális életfolyamataihoz elengedhetetlenül szükséges, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez és az energiatermeléshez. Gyakorlatilag minden szervben megtalálható, de a legnagyobb mennyiségben ott van ahol a legnagyobb energiafelhasználás történik az izomban.
Az L-karnitin olyan direkt és indirekt hatást kifejtő vitaminszerű anyag, amely hatással van a szervezetünkben lejátszódó anyagcsere és energiaszolgáltató folyamataira, számos szívműködési zavar megelőzésére, az öregedési folyamatok késleltetésére, a férfi reproduktív kapacitás növelésére és az immunrendszer erősítésére. Szerepet játszik a vér oxigenizációjában, számos érbetegség megelőzésében, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek prevenciójában.
Egészségügyi problémák esetén, stresszhelyzetben, terhesség és szoptatás idején, intenzív edzésprogram alatt a karnitin igény sokszorosára emelkedik. Hiányát nem lehet egyértelműen megállapítani.