L-karnitin szerepe a zsírsav lebontásban

Az L-karnitin egy aminosav származék, amely nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. Az L-karnitin esszenciális tápanyag, a szív és vázizomban található meg.

A zsírsav szállítórendszer alkotója, a zsír energiává történő átalakításához szükséges, hiányában nem tud működni a zsírsav lebontás. Energiát biztosít a szervezet számára, fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtságot és segíti a szív normális működését.

stockvault-joggers103240.jpg

Jótékony hatásai közé tartozik, hogy segíti az edzések utáni regenerációt, enyhíti az izomszövet sérüléseit. Javítja az izmok oxigénellátását, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, védi az izomfehérjéket.

 

Az anyagcsere során létrejövő savakat megköti, ez fontos, mert hiánya esetén a savakat a zsírszövet elraktározza. A szervezet tápanyagigényét csökkenti. Alacsony L-karnitin szint esetén nő a szervezet tápanyagigénye, ami nem szerencsés dolog.

Az L-karnitin rendkívül sok feladatot lát el a szervezetben, de a megfelelő étrend és a mozgás elengedhetetlen ezeknek a folyamatoknak a beindulásához.