L-karnitin jótékony hatásai

Az l-karnitin nitrogén tartalmú vegyület, egy aminosav származék, nem tartozik a fehérjék építőkövei közé.A hosszú szénláncú zsírsavak szállításában a karnitin nélkülözhetetlen. A zsírsavak mitokondriumba szállítását végzi, ezáltal segítve a zsírégetést.Megtalálható a szív és a vázizomzatban is.

A szív energiafelhasználásának 60%-át zsírok fedezik, de a szervezet más részeiben, a vázizomzatban, májban is jelentős a zsírbontás, zsírsavoxidáció, különösen nyugalmi állapotban, de edzett emberekben a fizikai terhelés jelentős részében is. Érbetegségekben, szívelégtelenségben és krónikus kimerültség felléptekor, magas triglicerid és koleszterin szint esetén, hiányállapotokban kifejezetten jótékony hatása van az l-karnitin kiegészítésnek. Javíthatja a nitrogén egyensúlyt, kis mértékben anabolikus, fokozza a fehérje- beépülést.

fogyas_egeszseg.jpg

A súlyzós edzés utáni regenerációt segíti, enyhíti az izomszövet sérüléseit, l-karnitinnal több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására, mint anélkül. Az l-karnitin előnyeit élvezhetik a potencia vagy terméketlenségi zavarral küzdők is, mivel a mellékherékben nagy koncentrációban találhatók, és jelentős szerepük van a spermiumok anyagcseréjében és érésében.Befolyásolják a spermiumok mozgékonyságát, minőségét, a spermium koncentrációt,és az összes spermium számot.

A vegetáriánusoknak alacsonyabb a szérum karnitin szintje, hiányállapot mégsem következik be az endogén karnitin szintézis eredményeként, azonban vese, máj- problémák vagy komolyabb betegségek, nagy terhelések során könnyen kialakulhat.

Üres gyomorból szívódik fel jobban, a máj és vese által előállított karnitin a vázizomzatban raktározódik és a vizelettel ürül. Felszívódását a nem megfelelő nagyságú, vagy idejű adagolás, a túl kevés testmozgás és a túlzott tápanyagbevitel mind gátolhatják.