L-karnitin előnyei és használata

Az L-karnitin a szívizom számára, valamint a növekedéshez, fejlődéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását. Rendkívül fontos, mivel zsírégető hatású.

Testünk 20-25 g L-karnitint tartalmaz.

A napi szükséglet 200-500 mg. Ha fizikai terhelésnek vagyunk kitéve, 1200 mg-ot is elérheti a napi szükségletünk, kb 30 g fehérjére van szükségünk ahhoz, hogy 1 g-t elő tudjunk állítani.

terhesseg.jpg

Különböző egészségügyi problémák esetén, stresszhelyzetben, terhesség és szoptatás esetén, intenzív edzésprogram alatt a karnitinigény sokszorosára emelkedik.

A tünetekből nem lehet egyértelműen megállapítani hiányát. Ha a vérben lévő karnitinszintet határozzuk meg, akkor sem egyértelmű a kép, mivel a sejtekben és véráramban lehet eltérő a karnitinellátottság, így a két érték nem függ össze. Szívbetegségekben szenvedőknél sokszor magas a vérben mért karnitinszint.

Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán. Az egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkenthető a bevitel.

Éhgyomorra, mozgás előtt fél - egy órával érdemes bevenni, több hónapig tartó alkalmazása eredményre vezethet. Önmagában alkalmazva nem javasolt, hiszen a felszívódás, a nem megfelelő nagyságú vagy idejű adagolás, a túl kevés testmozgás, túlzott tápanyagbevitel meggátolhatják hatásának kifejtésében.