L-karnitin szerepe
Az l-karnitin két féle esszencális aminósavból képződik. Az egészséges embereknél megtermelődik a szükséges mennyiség, a szívbetegeknek és sportolóknak azonban nagyobb mennyiségre van szükségük, pótlásra szorulnak.
A szívizom számára, a növekedéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Javítja az izomzat oxigénellátását, normalizálja a szívműködést. A zsírsavmolekulákat a sejtek energiaraktárába szállítja, rendkívül fontos zsírégető hatása van.Növeli a vér szállítóképességét, és az izmok oxigénellátását.
Az alacsony l-karnitin szint jele lehet a csökkent teljesítmény és az izmok gyors kifáradása.
A táplálékkiegészítőkben többféle karnitin is van, de csak az l-karnitint szabad bevenni.
Az l-karnitin egy aminosav származék, igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. A természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben, a marha, bárány, kacsa, disznóhúsban is megtalálható, étrendkiegészítőként forgalmazzák,és az energiaitalok egyik összetevője.
A vegetáriánus étrend követőinek sok kedvező egészségügyi hatást bizonyítottak már kutatások, de a hús, vagy állati eredetű élelmiszerek teljes mellőzése esetén bizonyos tápanyagokhoz egyáltalán nem vagy csak minimális mennyiségben jut hozzá a szervezetük, a egyik ilyen fontos anyag az l-karnitin.
A tojás, a tej, és a tejtermékek mellőzése miatt fontos tápanyagokból az optimálisnál jóval kevesebbhez jut a szervezet, ilyen a jód, a B 12- vitamin, a vas, a cink,a szelén, a fehérjék, az l-karnitin és annak képződéséhez szükséges anyagok.
Az l-karnitin jelentős mennyiségben van jelen a vázizomzatban és a szívben is.